ÚvodKultúraDeň boja za slobodu a demokraciu

Deň boja za slobodu a demokraciu

Pri Pamätníku obetiam komunizmu na Námestí sv. Anny v Trenčíne vo štvrtok 17. novembra konala spomienka na November 1989. pamätník bol odhalený na 20. výročie pádu totalitného režimu ako pamätník komunizmu. V tomto čase spisovateľ Rudolf Dobiáš vyjadril svoje spomienky na dianie v roku 1989.

„Stal zázrak a svet sa zrazu otvoril a priestor slobody sa zväčšil. Sľúbili sme si lásku, dnes je to tridsaťtri rokov a pojem sloboda a láska sa znova úpenlivo hlásia o slovo.“ Po týchto krásnych slovách odznela slovenská národná hymna od Janka Matušku, ktorá nám ma pripomenúť, kým sme, a ako ťažko sme si budovali slobodu.

K slobode a k systému majú, čo povedať traja predstavitelia za mesto Trenčín. Vicerprimátor mesta Patrik Žák, tento režim nezažil, ale sám sa stretol s neslobodou a veľmi ťažko sa s ňou vyrovnával. Po ňom sa dostali k slovu rektor trenčianskej univerzity Jozef Habánik a predseda správnej rady Ústavu pamäti národa Jerguš Sivoš, ktorí si na tento deň veľmi dobre spomínajú.

Ako spomína rektor univerzity Jozef Habánik na deň boja za slobodu a demokraciu a na deň študentstva. „Sloboda má význam vtedy, ak existujú prostriedky na ich uplatnenie. Tieto slová vyslovil Alexander Dubček osobnosť pražskej jari, a zároveň ich vyslovil aj počas inauguračného prejavu na najstaršej univerzite v Európe v Boloni 1988. Slobodná demokracia ani časopriestor nie je samozrejmosťou a je jednou z najťažších foriem, ktoré tu máme, lebo nič lepšie, ako demokracia nie je vymyslené. Je to veľmi ťažký spôsob vládnutia, ale jediný, ktorý máme.“

„Zatvorenie českých vysokých škôl, deportácia študentov a poprava deviatich študentov bola základom pre Medzinárodný deň študentstva a zároveň protikomunistické demonštrácie sa stali základom dnešného sviatku boja za slobodu a demokraciu. Dejinné udalosti nám ukazujú, ako ľahko vie jednotlivec prísť o slobodu, a ako spoločenstvo môže slobodu znovu získať. V jednote je sila. Všetci si slobodu musíme pestovať, vážiť si ju a chrániť, pretože len vďaka nej môžeme mať nielen vlastný názor, ale ho aj slobodne vyjadrovať,“ povedal  predseda Správnej rady Jerguš Sivoš za Ústav pamäti národa.

Po ich príhovoroch zaznela symbolická pieseň Modlitba pre Martu, ktorá stala sa symbolom nežnej revolúcie. Diana Minarovičová, speváčka a herečka a hudobná skladateľka. Zahrala a zaspievala aj pieseň od Karla Kryla Bratríčku zavíraj vrátka. Ním sa ukončila spomienková slávnosť a na záver ako spomienku prítomní zapálili sviečky.

Text a foto: Lenka Meravá

Zdieľam

Komentáre 0

Ľutujeme, formulár komentárov je momentálne zatvorený.