ÚvodGastronómiaPlechové jablká v rúre na slano alebo chutný koniec kamarátovej patálie so starou jabloňou

Plechové jablká v rúre na slano alebo chutný koniec kamarátovej patálie so starou jabloňou

Kamarát vymenil s tetičkou veľký dom na dedine za malý byt v meste, kde sa tiesnil s rodinou. Dom zrekonštruovali, zo starých stromov nechali len jabloň. “Tá má jabĺk pre regiment. Zdravé, sladké, nestriekané, vydržia do jari,” pripomenula tetička. Jabloň sa zarodiť zdráhala pár rokov. ”Skúša vás,” prorokovala tetička. Po piatich rokoch nevedeli, čo s jablkami.“Žena už všetko upiekla, zavarila. Sladké nemôžeme ani vidieť,” hlásil kamarát.”Skúsil si jablká na slano?,” spýtala som sa. Nakoniec ako priznali z čistého zúfalstva môj recept vyskúšali. ”Keď sú na plechu jablká, malý syn zje aj zeleninu okolo nich. Z iného jedla ako plechového, tak mu vraví, zeleninu odmieta,” oznámili spokojní rodičia.

 

Plechové jablká v rúre na slano

4 porcie

8 jabĺk, 1 veľká červená repa, 1 veľká cibuľa, strúčiky cesnaku – celé, nasekané alebo pretlačené, podľa chuti, olej – u mňa olivový podľa potreby, soľ, korenie, u mňa čierne, čerstvú zelerovú vňať, ak je, šťava z polovice citróna

+ Jablká, ak sú nestriekané zo záhrady nešúpem. Ale, môžete. Cviklu a cibuľu som ošúpala a nakrájala na väčšie kúsky. Takto nebude na rozdiel od malých kúskov po premiešaní olejom mastná.

+ Nakrájanú zeleninu a jablká dôkladne premiešam s olejom, čiernym korením, cesnakom, soľou, citrónovou šťavou. Rúru predhrejem na 180 – 200 stupňov, horný, spodný ohrev.

+ Plech vysteliem papierom na pečenie. Najprv z neho spravím guľu, pokrčím ho, prepláchnem pod tečúcou vodou, zľahka vyžmýkam a tak rozprestriem na plech. Lepšie sa s ním pracuje, zelenina ostane pri pečení svieža – nevyschne. Stačí papier len prepláchnuť, nerozmočiť. Rozložím zeleninu. Rovnomerne, v jednej vrstve. Tak sa prepečie dobre a naraz. Ak chcete chrumkavú, stačí 15 minút. Ak mäkkú, 30 – 45 minút. Ale, každá rúra inak pečie, dobre je odsledovať. V zásade je dobre piecť, kým nechytí farbu, čo sa vám pozdáva.

+ Zeleninu vytiahnem z rúry, posypem zelerovou vňaťou. Zjemnie, ale nestratí živiny. Ak by ste vňať dali piecť spolu so zeleninou a jablkami, stratí ich a je vysoká šanca, že prihorí a ostane horká. Počkať, kým zelenina vychladne a pustiť sa do toho.

+ Čo vás zaujíma: Jablká zo záhrady nešúpem, pod šupkou je najviac vitamínov. Ak viac chutia ošúpané, ošúpte – dosť vitamínov je určite aj v jablku bez šupky. Jablká môžete upiecť s akoukoľvek sezónnou zeleninou. Takisto s iným ovocím. Upiecť sa dá len ovocie. Spôsobu na slano sa nebojte. Chutné je podľa chuti pridať nasekanú štipľavú papričku. Ak nemáte radi alebo pripravujete pre deti, cesnak a čili vynechajte. Inak sladko pikantne slaná chuť stojí za to! Jesť sa dajú samostatne, s varenými alebo pečenými zemiakmi. Ak ošúpané zemiaky pridáte nakrájané alebo nastrúhané na plátky v jablkám, upečú sa spolu za rovnaký čas. Skvelé s ryžou, cestovinami, chlebom. Takisto ako príloha. Teplý šalát. Šalát na studeno. Vyskúšajte.

Text, foto Maja Kadlečíková

Zdieľam

Komentáre 0

Ľutujeme, formulár komentárov je momentálne zatvorený.