ÚvodGastronómiaNepečené guličky namiesto veľkonočných vajíčok alebo spokojný úsmev kamarátky čo nerada pečie a nemá vykrajovačky

Nepečené guličky namiesto veľkonočných vajíčok alebo spokojný úsmev kamarátky čo nerada pečie a nemá vykrajovačky

Mám kamarátku, čo tvrdí, že jej aj čaj prihorí. Pravidelne ju prepadnú výčitky, lebo ani nepečie, hoci jej rodina s malými deťmi by to privítala. Telefonát pred Veľkou nocou, na Vianoce či oslavou narodenín jej blízkych je železná istota.”Sprav nepečené guličky. Pošlem ti mimoriadne podrobný jednoduchý recept,” navrhnem. ”Na veľkonočné sviatky by sa patrilo vajíčka,” zauvažuje do telefónu a dodá filozoficky:”Prečo vlastne vajíčka?” Nezaváham:”Symbol života, kolobehu prírody, večnej obnovy.” Po chvíli ticha sa ozve:”Vajíčka nezvládnem, ani vykrojiť. Ani vykrajovačky nemám, pre istotu. Nech to nepokazím.” Zasmeje sa:”Nie je nejaký iný, ľahší symbol ako vajíčko?” Mám to! Pevným hlasom zopakujem:”Veď vravím, guličky. Kruh, symbol nekonečna. Začiatku bez konca,” filozofujem a cítim ako sa kamarátka na druhej strane telefónnej linky usmieva. A tak boli guličky. Neskôr ich kamarátka zaradila do stáleho repertoára pri každej slávnostnej príležitosti. Potom už len volala:”Prosím si iné zloženie, nech nerobím stále tie isté.”

Guličky namiesto veľkonočných vajíčok

20 ks

2 hrnčeky strúhaného kokosu, 4 polievkové lyžice kakaa, 2 polievkové lyžice medu, 4 banány, strúhaný kokos na obalenie

+ Banány ošúpem, vidličkou rozdelím na menšie kúsky. Tie roztlačím vo väčšej miske. Pridám kakao, roztláčam a miešam vidličkou, kým sa nespojí s banánmi.

+ Vsypem kokos. Môžete, ale nemusíte pridať med. Vidličkou miešam, roztláčam. Nepečené cesto sa zmení na kompaktné.

+ Do čistej misky vsypem strúhaný kokos na obalenie. Z nepečeného cesta postupne odoberám kúsky, v dlaniach spravím guľky a obalím v kokose. Ak sa cesto lepí, pokračujem s navlhčenými rukami.

+ Keď máte cesto vláčne ako plastelínu, kokos na zahustenie pri lepivom ceste nepridávajte. Suchšie guľky nie sú tak chutné, môžu sa trúsiť a rozpadať.

+ Keď guľky chvíľu odstoja, kokos zvláčnie, zjemnie, získajú hodvábnu štruktúru a zamatovú chuť.

+ Skladujte na suchom, tmavom mieste. Chladnička nie je nevyhnutná. Spravidla sa zjedia skôr ako by sa stihli pokaziť.

+ Čo vás zaujíma: Čím zrelšie banány dáte, kým budú guľky prirodzene sladšie. Nepečené cesto ochutnajte pred tvarovaním guliek a podľa toho doslaďte alebo nedoslaďte medom. Pozor, ochutnať neznamená zjesť! Ak neodoláte, ponúknete aj ostatných a veľa neostane, nič to, vždy sa dá spraviť ďalšia várka. Guľky môžete zjemniť pridaním mäkkého masla, kokosového oleja a podobne. Pozor, zvýšite výživnosť a – kalórie. Ak pridáte maslo, skladujte v chladničke. Spravte si guľky do zásoby a zamrazte. Tam vydržia minimálne rok a nečakaná návšteva vás neprekvapí. Kruh ako symbol nekonečna je známy v mnohých starých kultúrach. Tmavo – svetlé guľky kakaa obalené kokosom symbolizujú odchod temnoty a príchod svetla. Alebo ak chcete koniec zimy a začiatok jari.

Text, foto: Maja Kadlečíková

Zdieľam

Komentáre 0

Ľutujeme, formulár komentárov je momentálne zatvorený.