ÚvodKultúraLetisko Trenčín – Festival Pohoda 2023 štartuje

Letisko Trenčín – Festival Pohoda 2023 štartuje

Festival Pohoda štartuje už o pár dní od 5. do 8. júla na trenčianskom letisku. Stáva sa domovom pre niekoľko desiatok tisíc návštevníkov a už tradične okrem množstva hudobného a umeleckého programu ponúka širokú paletu služieb.„Sme radi, že tento rok máme najviac partnerstiev v histórii Pohody. Podarilo sa nám nájsť takých partnerov, ktorí sa snažia pripraviť kvalitný program a čas pre ľudí, ktorí na letisko prídu. Ak táto skladačka do seba zapadne, tak z toho vznikne vždy skvelá vec,“ dodáva šéf festivalu Mišo Kaščák.

Partneri festivalu každoročne svojimi službami a sprievodnými aktivitami spríjemňujú čas návštevníkom a návštevníčkam a spoluvytvárajú celkovú atmosféru festivalu. V spolupráci s festivalom prinesú aj tento rok viacero noviniek týkajúcich sa ekológie či už v oblasti produkcie, merchu i gastra.

Ekologické riešenia sú pre Pohodu už niekoľko rokov neoddeliteľnou súčasťou a práve téma klimatickej krízy je aj jednou z nosných tém tohoto ročníka. Aréna Žiť energiou bude vďaka Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre a jej nadnárodnému projektu Žiť energiou, energeticky sebestačná aréna s tribúnami. Aréna Žiť energiou prinesie vynikajúci program súčasného cirkusu alebo workshopov, ktoré budú viesť cirkusoví umelci. Vďaka ZSE a Zelenej elektrine bude Pohoda šetrnejšia k planéte. Festival bude vybavený trafostanicami na pokrytie elektrickej energie z pevnej siete, pričom dodávaná elektrina bude vo forme záruk pôvodu krytá elektrinou vyrobenou z obnoviteľných zdrojov ako slnko, voda, biomasa či vietor. Na správne triedenie odpadu bude dohliadať dlhoročný partner ENVI – PAK spoločne s ľuďmi z Univerzity Komenského. Veľvyslanectvo holandského kráľovstva na Slovensku prinesie na Pohodu cirkulárny stánok, v ktorom spoločne s Bagbet, KOLO, Umelohmotné, WakiVaky a Zašiváreň ukážu, ako z “odpadu” vytvoriť niečo nové, pekné a užitočné. V stánku bude možnosť vytvoriť si zo starého Pohoda merchu úplne nový, pričom každý kúsok tak bude exkluzívny a personalizovaný. Technickú prvú pomoc poskytne návštevníkom spoločnosť Slovcem, vďaka ktorej v stanoch camp manažérov bude k dispozícii výber kvalitných lepidiel a tesniacich tmelov, ktoré sa dajú použiť na lepenie častí topánok, sandálov, čižiem alebo na lepenie záplat na stanoch.

V zóne nazvanej Svet elektromobility ZSE Drive na letisku sa budú môcť návštevníci tešiť okrem množstva aktivít aj na unikátnu hru Escape electric car, ktorej víťazi získajú elektromobil na víkend. Aj tento rok je partnerom Pohody mobility spoločnosť LeasePlan, ktorá poskytne na dlhodobý nájom autá pre tím Pohody a okrem veľkých kolies roztočí aj kolieska na korčuliach na obľúbenom Roller Discu. Pohodlnú autobusovú dopravu až k bráne festivalu ponúka z viacerých miest.Autobusy budú z niektorých miest vyrážať už v stredu a v nedeľu po skončení festivalu, sa návštevníci môžu odviesť domov priamo od hlavného pódia. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilní vlakové spojenia vo štvrtok 6. 7. a v piatok 7. 7. o 3 vozne 12 expresov z Bratislavy do Košíc a späť so zastávkou v Trenčíne. Návštevníci tak majú možnosť využiť najekologickejší spôsob hromadnej dopravy.

Denník Aktuality.sk na Pohodu prinesie exkluzívnych hostí, hudobné osobnosti, ukrajinské divadlo aj živé nakrúcania populárnych šou pod ikonickým šapitó. Program budú sprevádzať diskusie napríklad o mafii a organizovanom zločine, zákulisí predvolebného boja o voliča aj limitoch boja za spravodlivé Slovensko. Návštevníci budú mať možnosť zúčastniť sa aj živého nakrúcania politicky nekorektnej šou Ťažký týždeň, diskusnej relácie Na rovinu či populárneho podcastu Telo o diktáte krásy.

EUrópa stage a EÚ Fun zónu prináša na Pohodu Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. EUrópa stage bude plný dobrej hudby, no prinesie aj štyri diskusie Café Európa, počas ktorých sa bude hovoriť s tými najpovolanejšími o témach, ktoré dnes hýbu Slovenskom, Európou i svetom. Swiss Re stage ponúkne diskusie na témy práve sociálnych inovátorov, o vzdelávaní aj v čase AI, o téme dobrovoľníctva a darcovstva ale aj či biznis mindset neziskovky je oxymoron. V Optimistane Nadácie Orange sa bude diskutovať na tému bezpečnosti detí v online prostredí, o kultových miestach v našich mestách alebo na pretrase bude aj hokej. Sclerosis multiplex nie je len o zabúdaní a netýka sa iba starých ľudí. Naopak, príznaky sú veľmi rôznorodé a často týmto ochorením trpia práve mladí ľudia. Zaujímavé prednášky o mýtoch a faktoch práve o sclerosis multiplex prinesie spoločnosť Novartis.Nadácia otvorenej spoločnosti prinesie na festival diskusiu venovanú téme volieb v rámci kampane Chcem tu zostať. Zástupcovia SOZA spoločne so slovenskými autormi budú diskutovať na tému odmeňovania umelcov za streaming ich tvorby. V stánku Úradu na ochranu oznamovateľov budú mať návštevníci možnosť spoznať jeho činnost, kompetencie, otestovať si znalosti zo spoločenského diania a právneho povedomia.

Tešiť sa môžete aj na LiteRAPtúru, Slam poetry či obľúbený knižný kvíz. V kreatívnej zóne Kia s názvom Generátor inšpirácie budú pripravené skvelé aktivity nabité umením od Slovenskej národnej galérie. Vystúpenie brazilských umelcov na Pohode podporila Brazílska ambasáda. Na Pohode ku hviezdam, na lov mamutov do praveku, ale aj v úlohe architekta Jurkoviča. Expedíciu Trenčianskym krajom budú návštevníci mať možnosť zažiť v stánku Trenčín región.

Počas troch festivalových dní sa na trenčianskom letisku udeje ohňostroj tvorivosti a vášne pre kvalitnú ručnú tvorbu. Pod jednou strechou SAShE stanu sa budú dať stretnúť autorské a rukodielne značky, ktoré si ctia remeslo a handmade. Plán obnovy prinesie stan Lepšia krajina, kde sa dozviete, čo všetko sa vďaka plánu obnovy na Slovensku mení.

TS Jozef Hámorský, lea

Zdieľam

Komentáre 0

Ľutujeme, formulár komentárov je momentálne zatvorený.