ÚvodNezařazenéPohoda odštartovala svoj 27. ročník

Pohoda odštartovala svoj 27. ročník

Prvý deň sú otvorené prvé tri stage, a tak sa postupne uvádza celá atmosféra, aby sa už od zajtra štartovalo naplno na všetkých šestnástich pódiách. Medzí hlavné hviezdy štvrtkového dňa nepochybne patril Jamie XX, ale za pozornosť nepochybne stál aj ERO s jeho gitarovým prevedením a a tanečným sprievodom, či ukrajinská speváčka Alina Pash, ktorá otvorila stage na Pohode.

Na Pohode nechýbal ani sprievodný program v podobe stánkarov s občerstvením, rôznymi aktivitami, súťažami pre ľudí. Moju pozornosť však zaujala pani, ktorá vyrábala maskovacie siete a preto s ňou prinášame rozhovor.

Oleksandra Kiselenko je dobrovoľníčkou v Piešťanoch, ktorá organizuje pletenie maskovacích sietí

V minulom roku jej ponúkli minulého roku priestor v kultúrnom centre Arte v Piešťanoch a už desať mesiacov v tam robím. Okrem nej tu pracujú tu ženy, ktoré prišli z Ukrajiny a pomáhajú aj Slováci.

Aké materiály požívate pri ich výrobe?
Používame látku zo starej posteľnej bielizne, ktorú nám prinášajú ľudia, následne ju farbíme, nastriháme a robíme siete. Musí vyzerať pevným obrazom, ale sezónne sa menia. Iné farby robím teraz do augusta – zelené siete, potom bude robiť žlté a na zimu biele alebo čierne.

Využívajú sa priamo na Ukrajine alebo aj niekde inde?
Len na Ukrajine. Len pre Ukrajinu pracujem. Robím len pre našich chlapcov a dievčatá.

Robíte aj slovenské maskovačky?
Nie Slováci teraz nepotrebujú

Ako dlho trvá pokiaľ sa spraví sieť?
Záleží od toho koľko ľudí príde a koľko hodín budú pracovať. Ak príde 6 až 10 ľudí za dva urobia poľnú sieť dlhú sedem až osem metrov, aby zakryla veľké auto, ale pre inú techniku môže byť iný rozmer.

Ako sa sieť vyrába?
Vzor nemusí byť pravidelný, je chaotický ako všetko v prírode listy, rastliny, chaotický mix vzoru. Každý človek má iný štýl pletenia. Keď je to všetko spolu, vyzerá to ako spoločný chaos a vyzerá super ako drevo.

Kto všetko sa do toho zapája? Môže hocikto prihodiť stužku?
Kto príde. Prichádzajú k nám staré ženy, ktoré majú veľa času, nechodia do práce, alebo niekto na smeny alebo na sobotu.

FOTO a TEXT: lea

Zdieľam

Komentáre 0

Ľutujeme, formulár komentárov je momentálne zatvorený.