ÚvodKultúraSILVESTER 2022- PLNÉ MIEROVÉ NÁMESTIE V TRENČÍNE- NA TO ZABUDNITE. TO JE ĎALEKÁ HISTÓRIA

SILVESTER 2022- PLNÉ MIEROVÉ NÁMESTIE V TRENČÍNE- NA TO ZABUDNITE. TO JE ĎALEKÁ HISTÓRIA

Spomienky na oslavy Silvestra sú pre nás veľmi krásne a tradičné. Zostávajú v nás ako krásna spomienka na detstvo a dospievanie. Viacerí z nás si spomínajú na chvíle plné radosti, kedy po slávnostnej večeri sme ako deti išli s rodičmi a súrodencami do mesta. V meste čakal bohatý program, rôzne vystúpenia hudobných skupín, ktoré zastupovali rozličné vekové kategórie. Program začínal vo večerných hodinách a trval do neskorých ranných hodín. Zvyčajne sa končil po 4. hodine rannej. To nebolo všetko, ľudia mali možnosť zájsť si na varené víno, dať si teplý čaj či horúce párky za symbolickú korunu. Okrem toho mali možnosť korčuľovať na Štúrovom námestí či zakúpiť si peknú spomienku z vianočných trhov. Nešlo len o keramiku či maličkosti, ale dali sa zakúpiť aj teplé veci na seba. Všetci sa však ponáhľali na Mierové námestie pred polnocou, aby spoločne odštartovali nový rok a vychutnali si nádherný ohňostroj na hrade, ktorý k novému roku tradične patrí. Je to chvíľka, ktorú si každý z nás zaslúži vidieť a zachovať si vo svojom srdci.

Situácia je iná- doba sa zmenila

za posledné roky sa doba zmenila a tradície tiež. Vianočné trhy už nie sú tým, čo bývali. Ľadová plocha zo Štúrového námestia zmizla. Symbolické ceny, hudobný program a aj ohňostroj sa vytratil. Zostala len spomienka. Tento rok sme si ho pripomenuli s diskdžokejom. Ako vravela pre bratislavsky.zoznam hovorkyňa za mesto Trenčín Erika Ságová:  „Počas silvestrovskej noci bude od 22.00 h na Mierovom námestí v centre Trenčína disco párty s DJ Lukym – bez polnočného ohňostroja. Náklady budú do 1 000 eur.“ Rovnako pre Terajšok uviedla, „V Trenčíne už niekoľko rokov neorganizujeme polnočný ohňostroj. Dôvodom je ochrana životného prostredia a tiež tolerancia k zvieratám i ľuďom.

Tento rok bol opäť chudobnejší o program a po 23. hodine bola na Mierovom námestí len hŕstka priaznivcov. Dalo by sa povedať, že išlo o desiatky ľudí, cca do 50 ľudí, počet sa zvýšil približne pred pol nocou, keďže v ľuďoch zostáva nostalgia z minulých čias. Mesto sa o ohňostroj nepostaralo, a tak si ho Trenčania spravili sami.

Tu sa pýta otázka naozaj sa ohňostroj neorganizuje, kvôli ochrane životného prostredia a tolerancii k zvieratám a ľuďom alebo na to majú iný dôvod?

Prečo sa nezakáže používanie pyrotechniky na Slovensku či na celom svete? Ako sa snažia chrániť životné prostredie a podporovať toleranciu k zvieratám i ľuďom, veď pyrotechnika sa používa nielen na Silvestra, ale aj na iných oslavách. Ako sa jednotliví zástupcovia starajú sami v súkromí o životné prostredie a o jeho zveľaďovanie? Na to si každý z nás môže len v duchu odpovedať.

FOTO a TEXT: Lenka Meravá

Zdieľam

Komentáre 0

Ľutujeme, formulár komentárov je momentálne zatvorený.